Suroviny
Postup
V míse smícháme mouku, vločky, kokos a cukr. Margarín a sirup rozehřejeme, přidáme vodu a sodu a vše vlijeme do mísy se sypkými surovinami. Důkladně promícháme. Je-li směs příliš sypká, přidáme ještě trochu vody. Z hmoty pomocí lžiček formujeme sušenky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Mezi sušenkami necháme menší mezery, během pečení trochu nabydou. Pečeme při 160 °C asi 12 minut, až začnou okraje zlátnout. Po upečení necháme zcela vychladnout na plechu.
Poznámky
Anzac sušenky pocházejí z Nového Zélandu. Křupavé sušenky z trvanlivých surovin se staly oblítenou stravou vojáků za první světové války. Zkratka ANZAC znamená "Australian and New Zealand Army Corps". Každoročně si 25. dubna Australané a Novozélanďané připomínají "Anzac Day" – den, kdy v roce 1915 vojáci těchto dvou zemí svedli po boku Britů a Francouzů krvavou bitvu první světové války na pobřeží Turecka.
Inspiraci jsem čerpala zde: www.healtheries.co.nz/healthy-and-gluten-free-recipes/healthy-cookies-and-biscuit-recipes/gluten-free-anzac-cookies.