Suroviny
100 g kokosové mouky (Adveni Medical)
100 g hladké čirokové mouky (Adveni Medical)
1 lžíce chia mouky
1 prášek do pečiva
1 lžička jedlé sody
½ lžičky xanthanu
100 g cukru
2 lžíce oleje
400 ml vody
čerstvé nebo mražené ovoce
Na drobenku
2 silnější plátky bezmléčného tuku (Stella apod.)
3 lžíce rýžové mouky (nebo univerzální směsi, např. Doves Farm)
2 lžíce cukru
Postup
V míse smícháme všechny sypké suroviny. Přilijeme olej a po částech přiléváme vodu a šlehačem krátce vyšleháme. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem, poklademe omytým a na kousky nakrájeným ovocem a posypeme drobenkou, kterou jsme připravili z tuku, mouky a cukru. Pečeme při 160 °C, až než se těsto přestane lepit na špejli. Doba pečení záleží na troubě a na šťavnatosti a množství ovoce, cca 30-45 min.
Na polovinu koláče jsem použila mražený černý rybíz, na druhou čerstvé švestky nakrájené na drobné kostičky a posypané lžičkou mleté skořice.
Poznámky
Kokosová mouka se vyrábí z čerstvých kokosových ořechů, tj. nejpozději do 3 dnů od okamžiku jejich sklizně a to tak, že nejdříve se šetrně usuší dužina kokosových ořechů, z té se následně mechanickým lisováním za studena získá kokosový olej a poté je tato odtučněná dužina semleta na jemný prášek. Mnohem více saje než běžné mouky, používá se jí proto cca třetinové množství než je zvykem u bezlepkových mouk a směsí.
Koláč se švestkami