Suroviny
Na těsto
1 lžička sušeného droždí
150-200 ml sojového mléka
2 lžíce cukru
200 g bezlepkové mouky
½ lžičky xanthanu
špetka soli
2 lžíce oleje
Na nádivku
cukrová řepa
200 g máku
1 lžička skořice
špetka mletého hřebíčku
šťáva a kůra z poloviny citronu
cukr dle chuti
Postup
Nejdříve si připravíme nádivku. Cukrovou řepu očistíme, uvaříme doměkka a vychladlou nastrouháme na hrubší nudličky. Mák umeleme, spaříme horkou vodou (můžeme použít sojové mléko), přidáme skořici, hřebíček, citronovou šťávu a kůru a nastrouhanou řepu. Společně krátce povaříme (cca 5 minut). Případně podle chuti dosladíme. Nádivku necháme vychladnout.
Ve vlažném sojovém mléce rozmícháme cukr a droždí a necháme vzejít kvásek. Mezitím si odvážíme mouku a promícháme ji s xanthanem a špetkou soli. Přilijeme kvásek a olej a vypracujeme tužší těsto. Ihned ho na pečicím papíru vyválíme do tenčí placky. Na polovinu těsta naneseme řepovo-makovou nádivku a pomocí okrajů pečicího papíru přiklopíme druhou polovinou těsta. Přeneseme na plech a necháme na teplém místě asi 45 minut vykynout. Poté vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C dorůžova.
Poznámky
Řepánky, tj kynuté buchty plněné nádivkou z cukrové řepy a máku, pocházejí z Kolínska. Zde je zná opravdu každý, i když dnes už pomalu jejich příprava upadá v zapomnění, každý rád zavzpomíná na to, jaké dělala právě jeho babička. Nám se kdysi nechtělo balit klasické buchty, tak jsme vymyslely variantu řezy na plechu, případně závin. Po nasazení diety bez lepku, mléka a vajec jsem experimentovala s dietní variantou a naštěstí to dobře dopadlo 🙂