Suroviny
- 450 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm, Adveni…)
- 120-150 g cukru (záleží na chuti)
- 1,5 prášku do pečiva (18 g)
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička skořice
- 1 lžička perníkového koření
- 5 lžic oleje (50 g)
- 400 ml tekutiny (rostlinné mléko, voda)
Volitelně
- hrst sekaných vlašských ořechů
- hrst rozinek
- čokoláda/čokoládová poleva na polití
- strouhaný kokos na posypání
Postup
Nejprve promícháme všechny sypké suroviny. Poté přidáme suroviny tekuté a ručním šlehačem nebo metličkou vypracujeme těsto. Šleháme jen tak dlouho, než se suroviny spojí, při delším šlehání má těsto tendenci gumovatět. Nakonec můžeme vmíchat sekané ořechy a/nebo rozinky. Výsledné těsto je hustší než na klasický litý perník. Pomocí lžíce ho nandáme na plech vyložený pečicím papírem a namočenou lžící nebo stěrkou urovnáme povrch. Vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 25 minut (doba pečení záleží na konkrétní troubě). Na dno trouby položíme plecháček s vodou. Po upečení perník vyndáme z plechu na mřížku, aby mohl dýchat odspodu a nezapařil se.
Poznámky
Perník můžete polít čokoládovou polevou a ozdobit mletým kokosem nebo ořechy. Případně můžete zvolit citronovou polevou a ozdobit cukrovým zdobením (sladkou rýží).
Konečně něco co bez vajec chutná. Moc děkuji za recept. Dala jsem 200 samokyprici 200 albert a 50 rýžové a mandlové mléko
Moc děkuji, mám velkou radost, že Vám chutná :). Petra M.