Suroviny
350 g univerzální bezlepkové směsi (Doves Farm samokypřicí)
150 g jáhlové mouky
1 prášek do pečiva
150 g cukru
2 lžíce kakaa
1 lžíce přáškové bezlepkové kávoviny (použila jsem Caro Ricoré)
100 g jablečného protlaku (dětské přesnídávky)
4 lžíce oleje
asi 450 ml rostlinného mléka
Na ozdobení
moučkový cukr
citronová šťáva
celá kávová zrna
Postup
Obě mouky promícháme s cukrem, práškem do pečiva, kakaem a práškovým kávovým nápojem. Přidáme přesnídávku, olej a mléko a ručním šlehačem nebo metlou krátce prošleháme. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a uhladíme povrch. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme asi 25 minut. Na dno trouby vložíme plecháček s vodou, který zabrání nadměrnému vysušení těsta. Upečenou buchtu vyndáme na mřížku a necháme vychladnout.
Z moučkového cukru a citronové šťávy umícháme hladkou hustou polevu. Moučkový cukr nejdříve prosijeme a poté přidáváme po kapkách citronovou šťávu a stále mícháme. Poleva nesmí být příliš řídká, aby z moučníku nestékala.
Vychladlou buchtu potřeme připravenou polevou a ještě než poleva ztuhne, nakrájíme na kostky. Doprostřed každého kousku vmáčkneme kávové zrno a necháme zatuhnout.
Poznámky
Při pečení jsem použila bezlepkovou náhražku kávy Ricoré. Je možné použít i jinou bezlepkovou kávovinu (např. Karo od firmy Kávoviny) nebo libovolnou instantní kávu.