Suroviny
Na kvásek
2 lžičky sušeného droždí
1 lžička cukru
1 lžíce bezlepkové mouky
100 ml vlažné vody
Na těsto
500 g bezlepkové mouky Schär Mix B
60 g sádla
½ lžičky soli
350-400 ml vlažné vody
Postup
Z droždí, cukru, lžíce mouky a vlažné vody zaděláme kvásek a necháme ho asi 10 minut na teplém místě vzejít.
Mouku promícháme se solí, vlijeme rozpuštěné sádlo, nakynutý kvásek a vlažnou vodu a vypracujeme kompaktní nelepivé těsto. Vodu přidáváme po částech, v původním receptu bylo 400 ml, já jsem dala o trochu méně. Těsto necháme hodinu až hodinu a půl na teplém místě vykynout. Poté ho rozdělíme na poloviny. Z každé poloviny vyválíme kruh, který rádýlkem nařežeme na čtvrtiny (trojúhelníky). Rohlíky vytvarujeme tak, že vzniklý trojúhelník začneme rolovat od základny ke špičce, poté rolku ohneme do tvaru rohlíku a zahneme jí špičky dovnitř. Hotové rohlíky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě 15 minut odpočinout. Poté je potřeme vodou, posypeme kmínem a hrubozrnnou solí a vložíme do trouby vyhřáté na 240-250 °C. Na dno trouby umístíme hrnec s vodou, která zajistí v troubě dostatečnou vlhkost. Rohlíky pečeme do zrůžovění, přibližně 15 minut. Díky přidanému sádlu vydrží dlouho vláčné.
Poznámky
Inspirace: Tondovy rohlíky v bezlepkovém provedení od Radky Vrzalové (http://www.proalergiky.cz/vareni/recept/tondovy-rohliky-bez-lepku-mleka-i-vajec)
S těstem se krásně pracuje a rohlíky jsou opravdu krásně vláčné a jemné.