Suroviny
oblíbené chlebové těsto s droždím, může být z kupované směsi nebo doma namíchané
olej na smažení
Postup
Zaděláme své oblíbené chlebové těsto a podle potřeby ubereme trochu tekutiny tak, aby těsto bylo tvárné a ne příliš lepivé. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 45 minut nakynout. Poté navlhčenýma rukama formujeme menší placičky, vysoké maximálně 1 cm. Kvalitní nepřilnavou pánev (teflon, litina) vytřeme kapkou oleje a rozpálíme. Do rozpálené pánve klademe připravené placičky a osmažíme je na středním plameni po obou stranách dozlatova. Podáváme je teplé jen tak potřené máslem (rostlinným) a česnekem, případně jako přílohu k polévce či hlavnímu jídlu.
Poznámky
Placky jsou nejlepší čerstvé, dokud jsou krásně křupavé.
Na fotografii jsou pravé dvě placky kynuté a levé nekynuté (recept zde).