Suroviny
- 480 ml vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce octa
- 1.5 kávové lžičky soli
- 1.5 kávové lžičky cukru
- 450 g univerzální světlé bezlepkové mouky (např. Doves Farm, Schär Mix B)
- 2 lžíce instantní bramborové kaše bez mléka
- 1 kávová lžička mletého kmínu
- 2 kávové lžičky rozmarýnu (čerstvý nebo sušený)
- 2 rovné kávové lžičky sušeného droždí
Postup
Do pekárny nalijeme vlažnou vodu, ocet, olej, sůl a cukr. Sypké suroviny nejdříve promícháme v misce a poté je přidáme do pekárny. Nakonec na mouku nasypeme sušené droždí. Pečeme na program Rychlý, Sprint nebo jiný krátký program (měl by trvat přibližně 2 hodiny). Během prvních deseti minut pomocí gumové stěrky stíráme nepromíchané suroviny ze stěn nádoby a kontrolujeme, zda se směs míchá v celém objemu. Pokud ne, můžeme pekárně pomocí stěrky trochu pomoct. Když pekárna dohněte, je dobré vyndat háky, chleba se pak snáz vyklápí a nehrozí tolik sražení. Po upečení chléb opatrně vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.
Poznámky
Zdroj receptu: vlastní tvorba.
Na fotografii je vidět, že se mi chleba trochu propadl uprostřed. To se obvykle stává tehdy, pokud jsme použili příliš mnoho droždí a chlebík překynul. Navzdory trochu pokaženému vzhledu je chlebík moc dobrý, rozmarýn těsto opravdu ozvláštnil.