Khirčí (čočka s rýží)

khirci-2.jpg

 

Suroviny

300 g rýže
200 g čočky
olej
1 cibule
1 stroužek česneku
5 hřebíčků
½ lžičky mletého kardamomu
½ lžičky mleté skořice
kousek zázvoru
½ lžičky kurkumy
špetka pepře
špetka chilli
sůl

 

Postup

Rýži a čočku smícháme, důkladně propereme a necháme stát hodinu ve studené vodě (můžeme nechat i přes noc, potom je příprava kratší). Poté slijeme a necháme okapat. Do hrnce nalijeme olej a smažíme na něm drobně nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Poté přidáme koření (hřebíček, kardamon, skořici, chilli) a zahříváme tak dlouho, až se koření rozvoní. Vsypeme okapanou rýži s čočkou. Přidáme kurkumu a sůl, promícháme a stále mícháme, až nám všechna rýže zesklovatí. Pak nalijeme vodu 2 cm nad povrch rýže a čočky, osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a na mírném plameni dusíme doměkka (asi 20-25 minut). Pokud se voda vsákne dřív, po částech doléváme. Výsledný pokrm by měl mít mírně kašovitou konzistenci. Na závěr vyndáme hřebíčky a podle vlastní chuti dochutíme.

 

Poznámky

Zdroj receptu: kombinace několika receptů z internetu.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *