Suroviny
1 hrnek loupaných půlených luštěnin, lze i namíchat (toor dal, mung dal, urad dal, mansoor dal – červená čočka…)
1/3 lžičky kurkumy
1 lžička oleje
½ lžičky soli
olej
1 lžička římského kmínu
1 lžička černého hořčičného semínka
zelená chilli paprička
červená chilli paprička
10 kari lístků (lze vynechat)
2 stroužky česneku
2 lžičky jemně nastrouhaného zázvoru
1 cibule
2 rajčata
1 lžička garam masala
sůl
chilli koření
špetka cukru
Postup
Luštěniny namočíme na alespoň půl hodiny do studené vody. Poté vodu vyměníme za čerstvou, přidáme olej, kurkumu a sůl a luštěniny uvaříme doměkka. Vodu přidáváme podle potřeby tak, aby nám po uvaření luštěnin vznikla hustá kaše a žádná voda nepřebývala.
V hlubší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme do něj římský kmín a hořčičné semínko a restujeme asi 45 sekund, až začnou semínka praskat. Poté přidáme nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek a restujeme přibližně další minutu. Dále přisypeme kari lístky a drobně nakrájené chilli papričky a restujeme ještě asi minutu. Všechny suroviny by se měly rozvonět, ale nesmí se připálit. Poté přidáme drobně nakrájenou cibuli a smažíme, až zprůhlední a začne chytat první zlatavý nádech. Přidáme rajčata nakrájená na kostičky a restujeme, až než se zcela rozvaří a začnou se oddělovat kapky oleje. Poté vmícháme uvařené luštěniny, koření garam masala a cukr. Podle potřeby dochutíme solí a chilli kořením. Prohřejeme a můžeme podávat.
Poznámky
Tadka je indické označení pro koření osmažené na oleji. Obvykle obsahuje římský kmín, černé hořčičné semínko a chilli papričky. V Indii se dal tadka připraví podle daného receptu (přesné postupy a ingredience se liší region od regionu) a těsně před podáváním se připraví čerstvá tadka, kterou se pokrm v servírovací míse zalije.