Suroviny
150 g rýže v suchém stavu
2 lžíce oleje
1 lžička černého hořčičného semínka
kousek červené chili papričky
kousek čerstvého zázvoru (asi 2 cm)
10 kari lístků
čerstvý koriandr
sůl
sojový jogurt (alespoň 250 g)
1 okurka
kapka citronové šťávy
Postup
Rýži propláchneme a v 1.5 násobku vody uvaříme doměkka. Uvařenou ji necháme mírně vychladnout, promícháme s jogurtem a necháme 10 minut odstát.
Mezitím rozehřejeme olej a asi minutu smažíme hořčičné semínko, až se rozvoní a začne praskat. Poté přidáme nastrouhaný zázvor a chili papričku a společně opékáme, až začne zázvor vonět. Dále přidáme kari lístky a nastrouhanou okurku, vmícháme rýži, osolíme a společně prohřejeme. Dochutíme několika kapkami citronové šťávy, posypeme čerstvým koriandrem a ihned podáváme.
Poznámky
Jogurtová rýže je skvělým osvěžením v parných letních dnech.
Toto jednoduché, voňavé a opravdu výborné jídlo jsem odkoukala od kolegů z Indie. Vyzkoušela jsem ho se sojovým jogurtem a na radu Indů lehce dokyselila citronovou šťávou, aby se výsledná chuť přiblížila originálu s pravým jogurtem. Indové jedí takto upravenou rýži se sladkokyselým čatní, mně chutnala i samotná.
Pokud rýže vypije všechen jogurt, přidáme, případně naředíme rostlinným mlékem, aby měl pokrm řidší krémovou konzistenci.