Kukuřičné placky

Surovinykukuricne-placky-1.jpg

75 g hladké kukuřičné mouky
50-60 g vody
špetka soli

 

Postup

Z mouky, vody a soli zaděláme pevné těsto. Vodu přidáváme postupně, záleží na savosti mouky, kolik jí bude celkem potřeba. Z těsta vytvoříme tři stejně velké kuličky a necháme je asi 10 minut odpočinout. Poté je rozválíme na placičky a pomalu opečeme po obou stranách na pánvi lehce vytřené olejem, až než zezlátnou. Podáváme teplé jako přílohu.

 

Poznámky

Původně jsem se pokoušela o domácí tortilly. Na jejich přípravu je ale potřeba velmi jemná kukuřičná mouka, tzv. masa harina. Těsto z běžné kukuřičné mouky se mnohem víc drobí, hůř se s ním pracuje a placky jsou ve výsledku silnější, pevné a nedají se rolovat jako tortilly. Nicméně jakmile jsem vytvarovala placku (i když jí popraskaly okraje) a začala ji smažit, zpevnila se, přestala se lámat a získala příjemnou zlatavou barvu.

 
5/5 - (1 vote)

2 komentáře

  1. Iva Reagovat

    Vůbec nechápu, jak vám to drží a navíc je to ještě nafouklé. Tvaruju to na alobalu a vrham na pánev 🤦‍♀️. Poradíte prosim

    • Petra Autor článkuReagovat

      Strašně moc záleží na použité mouce. Mexické tortilly se dělají z velmi jemné mouky označované jako masa harina. Pokud máte běžnou hladkou mouku, placky se dělají vždy podstatně hůř. Mně to při tvorbě receptu šlo celkem dobře, jak je vidět na fotografiích. Ale jak píši v komentáři, i tak to praskalo, takže jsem placky dělala menší (asi jako dlaň) a přenášela je velmi opatrně. Smažením se zpevnily a pak už se s nimi dobře manipulovalo.
      Petra M.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *