Dýňové nočky s lososem a "sýrovou" omáčkou

Surovinydynove-nocky-s-lososem-a-syrovou-omackou-1.jpg

150 g mouky z dýňových semínek (Adveni Medical)
250 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm bílá bez lepku)
2 lžíce hrašky
1 lžička soli
½ lžičky xanthanu
1 lžíce oleje
360-380 ml vody
 
asi 100 g uzeného lososa
 
1 balení pomazánky sojakrém (nebo 100 g jiné bezmléčné pomazánky připomínající tavený sýr)
200 ml rostlinného mléka
1 lžíce lahůdkového droždí (tebi)
sůl

 

Postup

Obě mouky promícháme s hraškou, solí a xanthanem, přidáme olej a po částech přiléváme vodu, až než zaděláme tužší nelepivé těsto. Z těsta odebíráme kousky velikosti kaštanu a tvarujeme noky. Nasypeme je do vroucí osolené vody (přidávám do ní lžíci oleje a lžičku jedlé sody, noky ani knedlíky pak prý „neosliznou“) a za občasného zamíchání je přivedeme k varu. Po chvíli vaření se noky odlepí ode dna a začnou plavat. Od této doby je vaříme asi 3-4 minuty. Scedíme je a můžeme podávat.
 
Uzeného lososa nakrájíme na drobné kousky a krátce opečeme na suché pánvi.
„Sýrovou“ pomazánku spolu s rostlinným mlékem přivedeme k varu a mícháme, až se vše spojí. Podle chuti dosolíme. Pokud chceme výraznější chuť, přidáme lžíci lahůdkového droždí.
Na talíř nanadáme porci nočků, posypeme opečeným lososem a přelijeme omáčkou.

 

Poznámky

Dýňová mouka je mouka vyrobená z dýňových semínek. Má krásně zelenou barvu a je skvělým zdrojem zinku a dalších důležitých minerálních látek. Vyrábí ji firma Adveni Medical a k dostání je v jejich eshopu a v prodejnách zdravé výživy.

dynove-nocky-s-lososem-a-syrovou-omackou-2.jpg

Koulíme noky

 

dynove-nocky-s-lososem-a-syrovou-omackou-3---sojakrem.jpg

Sojakrém použitý pro přípravu "sýrové" omáčky.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *