Bramborové knedlíky

Surovinybramborove-knedliky-2.jpg

600 g brambor
200 g bezlepkové mouky (např. Jizerka nebo Doves Farm)
sůl

1 lžička jedlé sody nebo bezlepkového prášku do pečiva

 

Postup

Brambory uvaříme ve slupce. Vychladlé je oloupeme a nastrouháme najemno. Zasypeme bezlepkovou moukou, osolíme a zpracujeme v hladké těsto. Z těsta vytvarujeme menší válečky, které vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 20 minut. Do vody přidáme jedlou sodu nebo prášek do pečiva, které výrazně snižují vytvoření lepkavé vrstvy na povrchu knedlíků.
Uvařené knedlíky ihned nakrájíme na plátky, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.

 

Poznámky

Upraveno dle tradičního receptu do podoby bez lepku a vajec.
Jedlou sodu přidávám do vody při vaření jakýchkoli knedlíků – kynutých, houskových i bramborových. Jsou pak na povrchu krásně hladké, ale ne lepivé a "oslizlé".

 

bramborove-knedliky-1.jpg

 

 
Jak se vám líbil příspěvek?

1 komentář

  1. Jitka Reagovat

    Dobrý den, musím napsat komentář, knedlíky jsem dělala už několikrát, pokaždé vyšly dobře; pokaždé se mi zdá, že tam všechnu tu mouku nezapracuju, ale nakonec ano. 😉
    Dnes jsem poprvé použila recept při přípravě švestkových knedlíků, vcelku se povedly, jen příště budu vařit kratší dobu, nechala jsem je tam asi 10 minut a bylo to moc, už se začínaly rozvařovat. A raději jsem dala soli jen špetku, ale sneslo by to klidně víc. Vyšlo mi to na 15 kousků.
    Tak jen kdyby se chtěl někdo inspirovat – a autorce receptu díky! 🙂
    (Jo a použila jsem Schar mix B.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *