Suroviny
1 malá cibule
olej
1 hrnek rýže
sůl
75 g uzeného lososa
200 g listového špenátu
pepř
Postup
Drobně nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na trošce oleje. Přidáme propláchnutou rýži a zalijeme 1.5 násobkem vody. Osolíme, přivedeme k varu a pod pokličkou dusíme na nejmenším plameni 15 minut. Poté vypneme plotýnku a rýži necháme ještě 5 minut pod pokličkou dojít.
Uzeného lososa pokrájíme na drobné kostičky a krátce ho orestujeme na nepřilnavé pánvi. Nesmažíme dlouho, jen ho necháme mírně zrůžovět a pustit tuk. Kousky lososa vyjmeme z pánve a na vysmaženém tuku krátce orestujeme listový špenát. Ani ten nerestujeme dlouho, necháme ho jen krátce zavadnout. Poté do něho vmícháme připraveného lososa.
Na talíř nandáme porci cibulové rýže, na ni navršíme lososovo-špenátovou směs a vše posypeme čerstvě namletým pepřem.
Poznámky
Pro většinu lidí je uzený losos lahůdkou sám o sobě, jen tak s čerstvým pečivem. U nás doma se bohužel s takovým ohlasem nesetkal, tak jsem hledala recept, jak ho co nejšetrněji tepelně upravit a převést na kompletní hlavní jídlo. Snad se mi to alespoň trochu podařilo.