Suroviny
bílé hlávkové zelí
mletý mák
konopné semínko
(strouhaný kokos)
(moučkový cukr)
Postup
Zelí nakrájíme na kostičky (jako nudle – flíčky), zalijeme trochou vody a uvaříme doměkka. Zelí po uvaření nesléváme zcela dosucha, malé množství vody ponecháme stranou a případně použijeme na polití, aby výsledné nudle nebyly příliš suché. Uvařené nudle posypeme mletým mákem (zdroj vápníku), konopným semínkem (zdroj bílkovin) a podle chuti můžeme přidat mletý kokos a moučkový cukr.
Poznámky
Inspirovala jsem se na www.toprecepty.cz receptem na zelné nudle s mákem od uživatelky Tanička.
Čerstvé hlávkové zelí obsahuje 91 % vody, přibližně 4.5 % sacharidů, 3 % vlákniny a 1.5 % bílkovin. Dále obsahuje velké množství kyseliny listové, vitaminů C a B12, mangan a zinek. Jeho energetická hodnota je pouze přibližně 100 kJ/100 g. Nudle jsou tedy nízkoenergetické a vhodné pro diabetiky. Obsahují ale málo bílkovin, ty zase dodá mletý mák a případně mleté konopné semínko.