Suroviny
1 větší lilek
1 cibule
3 stroužky česneku
400 g rajčat (nejlépe cherry rajčátek)
olivový olej
sůl
pepř
oregano
bazalka
Postup
Lilek rozpůlíme, dužinu nařežeme křížem až ke slupce a povrch osolíme. Necháme alespoň půl hodiny vypotit. Poté otřeme, potřeme trochou olivového oleje, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a upečeme dohněda. Dužinu pomocí lžíce vydlabeme a případně ještě trochu rozmělníme.
Na rozehřátém olivovém oleji zpěníme nakrájenou cibuli. Poté přidáme na kousky nakrájená rajčata, přiklopíme pokličkou a 5 minut povaříme. Přidáme lilkovou dužninu, tenké plátky česneku, oregano, bazalku, osolíme a podle potřeby trochu podlijeme vodou (pokud máme málo šťavnatá rajčata). Společně povaříme ještě 5 minut. Na závěr podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Podáváme s těstovinami nebo rýží, nejlépe ozdobené čerstvou bazalkou.
Na rozehřátém olivovém oleji zpěníme nakrájenou cibuli. Poté přidáme na kousky nakrájená rajčata, přiklopíme pokličkou a 5 minut povaříme. Přidáme lilkovou dužninu, tenké plátky česneku, oregano, bazalku, osolíme a podle potřeby trochu podlijeme vodou (pokud máme málo šťavnatá rajčata). Společně povaříme ještě 5 minut. Na závěr podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Podáváme s těstovinami nebo rýží, nejlépe ozdobené čerstvou bazalkou.
Poznámky
Inspirovala jsem se na www.toprecepty.cz receptem na Omáčku z pečeného lilku od uživatelky 1974Andrea.