Suroviny
1 cibule
3 stroužky česneku
svazek jarní cibulky
3 lžičky kari koření
500 ml vody (nebo zeleninového vývaru)
250 ml rostlinného mléka nebo smetany
1 lžíce bezlepkové mouky na zahuštění
sůl
olej
(uzené tofu nebo veganský sýr)
bezlepkové špagety nebo jiné těstoviny
Postup
Na rozpáleném oleji krátce orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na plátky nakrájený česnek a bílé části jarních cibulek a společně restujeme asi 2 minuty. Zasypeme kari kořením, promícháme, aby se koření rozpustilo v horkém tuku a rozvonělo, a zalijeme vodou. Přidáme polovinu nakrájených zelených částí cibulky, osolíme, přivedeme k varu a 3 minuty povaříme. Zahustíme moukou rozmíchanou v rostlinném mléce a za občasného míchání vaříme 10 minut. Podle potřeby dosolíme.
Špagety uvaříme podle návodu na obalu. Naservírujeme na talíř, polijeme kari omáčkou a posypeme zbylou jarní cibulkou. Můžeme posypat i nastrouhaným tofu nebo veganským sýrem.