Suroviny
2 balíčky shirataki nudlí (Perfect Pasta)
1 lžíce arašídového nebo sezamového oleje
2 lžíce arašídů
3 jarní cibulky
velká hrst čínského zelí, salátu bok choy nebo listového špenátu
2-3 lžíce sojové omáčky
sůl
Postup
Shirataki nudle slijeme a důkladně propláchneme teplou vodou. Na rozpáleném oleji krátce orestujeme drobně nakrájenou jarní cibulku. Přidáme nahrubo nakrájené zelené listy a arašídy a za občaného zamíchání necháme listy zavadnout. Vmícháme shirataki nudle, osolíme, zakápneme sojovou omáčkou a společně prohřejeme.
Poznámky
Shirataki nudle (shirataki = bílý vodopád), jsou tenké, průsvitné, jakoby želatinové nudle typické pro japonskou kuchyni. Připravují se ze kořene rostliny konjak, která roste v jihovýchodní Asii. Obsahují velké množství rozpustného polysacharidu glukomannan, který v žaludku zvětšuje svůj objem, a tím navozuje pocit zasycení. Bylo prokázáno, že shirataki nudle pomáhají stabilizovat hladiny cukrů v krvi, potlačují „chutě“, pocit hladu a přejídání. Jsou vhodné pro diabetiky, bezlepkáře a pro redukční diety. Nudle nemají samy o sobě žádnou chuť a přejímají chuť toho, s čím se vaří.
Shirataki nudle se dají sehnat od několika výrobců:
Perfect Dish perfectproducts.cz
Slim Pasta www.slimpasta.cz
Shirataki www.shirataki.cz/
Případně hledejte v asijských obchodech a večerkách.
Případně hledejte v asijských obchodech a večerkách.
Osobně mám zkušenost s výrobkem Perfect Pasta. Balíček obsahuje 200 g nudlí v nálevu a podle výrobce vyjde na 1-2 porce. Sama mám jedno balení tak akorát k obědu, ale podotýkám, že nejsem na redukční dietě. Nálev z nudlí mi moc nevoní, takže je důkladně v cedníku properu a poté nudle použiji podle receptu.