Suroviny
200 g tenkých rýžových nudlí (vermicelli)
2 lžíce oleje
1 lžička římského kmínu
1 lžička černého hořčičného semínka
1-2 lžičky nastrouhaného zázvoru
chilli koření podle chuti
½ lžičky kurkumy
sůl
3 lžíce citronové šťávy
čerstvý koriandr
Postup
Rýžové nudle připravíme podle návodu na obalu. Já je obvykle zaliju vroucí vodou a nechám pod pokličkou, dokud nezměknou (podle typu nudlí 3-7 minut).
V hluboké pánvi nebo woku rozehřejeme olej, poté stáhneme na střední stupeň a minutu na něm opékáme římský kmín a hořčičné semínko. Následně přidáme nastrouhaný zázvor a opékáme další minutu. Dále přidáme chilli koření a kurkumu, promícháme a stáhneme z plotýnky. Opatrně vmícháme scezené nudle, sůl, citronovou šťávu a nasekaný koriandr a ihned podáváme.
Poznámky
Nudle nevařím úplně doměkka, nechávám je tužší, protože při dalším zpracování ještě trochu změknou. Na promíchání používám dvě velké plastové vidličky a míchám jen velmi opatrně, aby se nudle nerozlámaly.
Citronovou šťávu přidáváme podle chuti. Když jsem ochutnala originál připravený od kolegů z Indie, nejdřív mě překvapila výrazně kyselejší chuť, ale celkově to s jídlem ladilo, tak jsem začala i své výtvory okyselovat více.
Inspirovala jsem se na www.veggiebelly.com receptem 10-minute lemony rice noodles.