Suroviny
olej (nejlépe sezamový)
1 větší cibule
1 hrnek červené quinoy
hrst plátků mandlí
zázvor (sušený nebo pokrájený čerstvý), množství dle chuti
špetka chili
Postup
Červenou quinou nejprve propláchneme a necháme deset minut namočenou.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme okapanou quinou, zázvor, sůl, chilli a 1.5-násobek vody. Vaříme pod pokličkou doměkka, asi 15 minut. Ke konci vaření vmícháme plátky mandlí a případně dochutíme. Můžeme podávat jako přílohu i jako samotné hlavní jídlo.
Poznámky
Červená a černá quinoa jsou sestřičkami té asi trochu známější, bílé quinoy. Liší se jen nepatrně konzistencí: červená a černá quinoa zůstávají v uvařeném stavu o něco pevnější a křupavější než quinoa bílá. Více o quinoe si můžete přečíst v mém článku Quinoa.