Suroviny
quinoa
sůl
pláty řasy nori (na sushi)
zralé avokádo
mrkev
další zelenina dle chuti (okurka, paprika, cuketa…)
Postup
Pokud máme čas, nejprve si na pár minut namočíme quinou (odstraníme tím hořké saponiny) a důkladně ji propláchneme. Dáme ji vařit do dvou dílů osolené vody. Běžně se vaří cca 15 minut, ale my ji chceme opravdu měkkou, aby se pěkně slepila, takže ji vaříme bez míchání 20 minut. Po dovaření ji hned neodklápíme, necháme ji ještě chvilku dojít.
Zatím si můžeme nachystat suroviny na plnění rolek. Zralé avokádo rozpůlíme a nakrájíme na nudličky, mrkev nakrájíme na julienne, ostatní zeleninu také na tenké plátky.
Na plát řasy nori dáme tenkou vrstu quinoy, ale spodní část řasy necháme volnou. Do asi třetiny plátu položíme nudličky zeleniny a pevně zarolujeme (volný konec řasy navlhčíme, aby pěkně lepil). Váleček krájíme na jednotlivé kousky mokrým nožem.
Poznámky
Lépe než sojová omáčka se na namáčení hodí lehká chilli omáčka.
Recept pro vás připravila Martina. Díky!