Suroviny
1 malá cibule
olej
chilli
kurkuma
mletý zázvor
prolisovaný česnek
sůl
pepř
několik brambor (podle velikosti)
malý šálek quinoy
hrst uvařené cizrny
několik lžic kokosového mléka
listový špenát
garam masala
Postup
Nejprve propláchneme quinou a necháme ji chvíli namočenou, aby se z ní vyloučily nahořklé saponiny.
Na oleji orestujeme pokrájenou cibulku. Zasypeme ji chilli, zázvorem, kurkumou a česnekem, přidáme brambory pokrájené na menší kousky a zalijeme horkou vodou. Pozor, vody dáme jen tak decentně, aby se brambory vařily – nebudeme ji slívat. Osolíme, opepříme a necháme cca 10 minut vařit.
Do hrnce přidáme quinou a cizrnu a zalijeme horkou vodou. Množství vody se špatně odhaduje, ale raději dejte míň a dolévejte později. Přidáme kokosové mléko a společně vše za občasného zamíchání vaříme, až než quinoa změkne. Samotné jí stačí asi 15 minut, ale ve společnosti brambor jí to bude trvat trochu déle.
Pár minut před dovařením přidáme listový špenát. Dosolíme a dopepříme podle chuti. Tohle jídlo úplně volá po lžičce garam masaly na ovonění – šup tam s ní, zamíchat, vypnout a … dobrou chuť!
Poznámky
Místo brambor můžete použít batát, ale pozor, raději použijte méně batátu více quinoy – jinak bude jídlo příliš sladké. Quinou dejte vařit současně s batátem, protože batáty se vaří kratší dobu než brambory.
Inspirovala jsem se na blogu Deliciously Ella, recept jsem si ale trochu pozměnila.