Suroviny
1 hrnek quinoy
1.5 hrnku vody
1 cibule
1 lžíce medu
15 vypeckovaných sušených švestek
1 hrst rozinek
40 g loupaných mandlí
šťáva z ½ citronu
½ lžičky skořice
sůl
pepř
sezamové semínko
Postup
Quinou na sítku propláchneme pod tekoucí vodou, zalijeme 1,5 násobkem vody, osolíme a přivedeme k varu. Poté stáhneme plamen na nejnižší stupeň a pod pokličkou vaříme
15 minut. Po celou dobu neodkrýváme ani nemícháme. Uvařenou quinou necháme pod pokličkou ještě 5 minut dojít.
V hlubší pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli nakrájenou na půlměsíčky. Přidáme rozinky, přepůlené švestky, citronovou šťávu, med, skořici, osolíme a opepříme. Podlijeme třemi lžícemi vody, přiklopíme pokličkou a společně pět minut podusíme. Vmícháme uvařenou quinou, podle chuti dosolíme a před podáváním posypeme sezamovým semínkem.
Poznámky
Recept vznikl poměrně originálně. Na www.toprecepty.cz na mě vykoukl krásně vypadající recept na Kuřecí maso se sušenými švestkami od ivulinky (http://www.toprecepty.cz/recept/17380-kureci-maso-…). Protože ale masu moc neholduji, rozhodla jsem se pro improvizaci a vynechání kuřecího masa. Švestková směs ve spojení s quinoou neměla chybu!