Suroviny
200 g quinoy (použila jsem quinoa trio, směs bílé, červené a černé)
1 velká cibule
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžičky kari koření
1 velká cuketa
sůl
pepř
hrst slunečnicových semínek
Postup
Quinou propláchneme a necháme 10 minut namočenou, aby se z ní vyplavily hořké saponiny. Poté ji zalijeme 1.5 násobkem čerstvé vody, osolíme, přivedeme k varu a na nejnižším stupni vaříme 15 minut doměkka.
Na rozpáleném oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, zasypeme ji kari kořením a důkladně promícháme, aby se koření rozpustilo v tuku a rozvinulo svoji vůni. Směs podlijeme třemi lžícemi vody a přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou cuketu. Osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme 10 minut. Poté vmícháme uvařenou quinou a společně dusíme ještě asi 5 minut, až je quinoa měkká. Podle potřeby můžeme naředit trochou vody, ale cuketa si obvykle pustí dost sama. Na závěr vmícháme slunečnicová semínka.
Podáváme buď samotné, nebo s rýží.
Poznámky
Při vaření jsem použila velkou domácí cuketu, kterou bylo potřeba oloupat a vydlabat vnitřek. Pokud budete mít mladé jarní cuketky, stačí je důkladně omýt a rovnou pokrájet. V tomto případě použijte podle jejich velikosti asi 3-4 kusy.