Suroviny
250 g jáhel
200 g mraženého špenátu
200 g žampionů (sterilovaných nebo čerstvých)
2 cibule
2 stroužky česneku
olej
sůl
pepř
(kostka zeleninového bujonu)
Postup
Jáhly přebereme a propláchneme studenou vodou. Poté je nasypeme do 1.5-násobku osolené vody, ve které můžeme rozpustit i kostku zeleninového bujonu, a na mírném ohni vaříme 15 minut, až se všechna voda vsákne.
Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli a plátky česneku, přidáme žampiony, špenát, podlijeme trochou vody a krátce podusíme. Směs poté vmícháme do uvařených jáhel, dochutíme solí a pepřem a můžeme servírovat.
Poznámky
Jáhly obsahují ve srovnání s jinými obilovinami dost tuku, a proto mají větší tendenci ke žluknutí. Tradiční postup přípravy říká, že se mají opakovaně spařit horkou vodou, aby se zbavily hořkosti (žluknutých tuků). Já již delší dobu kupuji jáhly v bio kvalitě a raději v obchodech, kde je velký odbyt. Po otevření příjemně voní a nejsou žluklé. Nespařuji je, jen je propláchnu 2x studenou vodou a dám vařit.