Suroviny
1 hrnek jáhel
¾ hrnku vody
¾ hrnku rostlinného mléka
špetka soli
2 lžíce cukru (nebo odpovídající množství stevie či sladidla)
4 lžíce švestkových povidel
mletý mák
moučkový cukr
Postup
Jáhly propláchneme, zalijeme je ¾ hrnku vody a ¾ hrnku rostlinného mléka, osolíme, osladíme a pod pokličkou na mírném plameni vaříme, až se všechna tekutina vstřebá (asi 12 minut). Poté necháme pod pokličkou ještě asi 5 minut dojít.
Povidla rozehřejeme s trochou vody na řidší omáčku, mletý mák smícháme s cukrem. Na talíř nandáme porci jáhel, přelijeme povidlovou omáčkou a posypeme mákem.
Poznámky
Jáhly obsahují ve srovnání s jinými obilovinami dost tuku, a proto mají větší tendenci ke žluknutí. Tradiční postup přípravy říká, že se mají opakovaně spařit horkou vodou, aby se zbavily hořkosti (žluknutých tuků). Já již delší dobu kupuji jáhly v bio kvalitě a raději v obchodech, kde je velký odbyt. Po otevření příjemně voní a nejsou žluklé. Nespařuji je, jen je propláchnu 2x studenou vodou a dám vařit.
Do povidlové omáčky je možné přidat strouhanou citronovou kůru a/nebo půl lžičky mleté skořice.