Suroviny
5 jarních cibulek
1 stroužek česneku
2 lžíce oleje
2 hrnky na kostky nakrájené dýně hokkaidó
1 hrnek jáhel
2 hrnky zeleninového vývaru
1/3 hrnku vlašských ořechů
sůl
pepř
Postup
Na rozpáleném oleji zpěníme nadrobno nakrájené bílé části jarní cibulky a prolisovaný česnek. Přidáme propláchnuté jáhly a nakrájenou dýni a zalijeme vývarem. Podle chuti osolíme a opepříme. Přivedeme k varu, stáhneme na nejnižší stupeň a vaříme pod pokličkou 10 minut. Poté vmícháme zelené části jarních cibulek a nahrubo nasekané ořechy a vaříme dalších 5 minut. Nakonec stáhneme ze sporáku, necháme pod pokličkou ještě 5 minut dojít a můžeme servírovat.
Poznámky
Vlašské ořechy je dobré přes noc namočit, vodu z nich slít a poté je teprve nasekat. Díky namáčení jsou snáze stravitelné.
Jáhly obsahují ve srovnání s jinými obilovinami dost tuku, a proto mají větší tendenci ke žluknutí. Tradiční postup přípravy říká, že se mají opakovaně spařit horkou vodou, aby se zbavily hořkosti (žluknutých tuků). Já již delší dobu kupuji jáhly v bio kvalitě a raději v obchodech, kde je velký odbyt. Po otevření příjemně voní a nejsou žluklé. Nespařuji je, jen je propláchnu 2x studenou vodou a dám vařit.