Jáhly s čočkou po italsku

jahly-s-cockou-po-italsku.jpg

 

Suroviny

1 velká cibule
olej
3 stroužky česneku
1 hrnek jáhel
1 hrnek červené čočky
2.5-3 hrnky vody
5 ks sušených rajčat
1 lžička oregana
1 lžička sušené bazalky
sůl
pepř
čerstvá bazalka na ozdobu

 

Postup

Jáhly i čočku smícháme a promyjeme alespoň 3x ve studené vodě. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Ke konci restování přidáme na plátky nakrájený česnek a necháme ho krátce rozvonět. Přisypeme promyté jáhly s čočkou a za stálého míchání asi 2 minuty opékáme. Zalijeme vodou, přidáme pokrájená sušená rajčata, bazalku, oregano, osolíme, opepříme a pod pokličkou za občasného zamíchání dusíme asi 12 minut. V případě potřeby přilijeme další vodu. Jáhly i čočka by měly být měkké, ale nerozvařené. Na závěr necháme 5 minut dojít pod pokličkou. Podáváme ozdobené čerstvou bazalkou.

 

Poznámky

Jáhly obsahují ve srovnání s jinými obilovinami dost tuku, a proto mají větší tendenci ke žluknutí. Tradiční postup přípravy říká, že se mají opakovaně spařit horkou vodou, aby se zbavily hořkosti (žluknutých tuků). Já již delší dobu kupuji jáhly v bio kvalitě a raději v obchodech, kde je velký odbyt. Po otevření příjemně voní a nejsou žluklé. Nespařuji je, jen je propláchnu studenou vodou a dám vařit.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *