Suroviny
1 velká cibule
olej
1 lžička kurkumy
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička celého římského kmínu
podle chuti mleté chilli koření (dala jsem asi ½ lžičky)
1 hrnek jáhel
1 hrnek červené čočky
2.5-3 hrnky vody
sůl
koriandrová nať
Postup
Jáhly i čočku smícháme a promyjeme alespoň 3x ve studené vodě. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme všechno koření a necháme ho krátce rozvonět. Přisypeme promyté jáhly s čočkou a za stálého míchání asi 2 minuty opékáme. Zalijeme vodou, osolíme a pod pokličkou za občasného zamíchání dusíme asi 12 minut. V případě potřeby přilijeme další vodu. Jáhly i čočka by měly být měkké, ale nerozvařené. Na závěr necháme 5 minut dojít pod pokličkou. Podáváme posypané čerstvým nebo sušeným koriandrem.
Poznámky
Jáhly obsahují ve srovnání s jinými obilovinami dost tuku, a proto mají větší tendenci ke žluknutí. Tradiční postup přípravy říká, že se mají opakovaně spařit horkou vodou, aby se zbavily hořkosti (žluknutých tuků). Já již delší dobu kupuji jáhly v bio kvalitě a raději v obchodech, kde je velký odbyt. Po otevření příjemně voní a nejsou žluklé. Nespařuji je, jen je propláchnu 2x studenou vodou a dám vařit.