Suroviny
100 g loupaného půleného žlutého hrachu
1 větší brambora
3 lžíce tapiokové škrobové mouky (Adveni Medical)
3 lžíce lahůdkového droždí (tebi)
½ velmi drobně nasekané cibule (nebo lžička sušené)
1 lžíce sezamových semínek
½ lžičky oregana
sůl
pepř
olej
Postup
Hrách přes noc namočíme a následující den uvaříme v čerstvé vodě doměkka (cca 30-40 minut). Můžeme až mírně rozvařit, kašovitá konzistence pomůže lépe držet placičky pohromadě.
Bramboru uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a najemno nastrouháme.
Z uvařeného hrachu, nastrouhané brambory, tapioky a lahůdkového droždí umícháme těsto, do kterého přidáme cibuli, sezam, oregáno, sůl a pepř.
Nepřilnavou pánev lehce vytřeme olejem, rozehřejeme a pomocí namočené lžíce z těsta nabíráme kousky a formujeme z nich placičky. Smažíme z obou stran dozlatova. Případně můžeme placičky rozložit na plech vyložený pečicím papírem, pokapat olejem a upéct v troubě. Ihned podáváme, dokud jsou placičky křupavé.
Poznámky
Placičky chutnají jako sýrové, i když žádný sýr neobsahují.
Inspirovala jsem se na http://gourmandelle.com/cheesy-yellow-split-pea-patties-with-tofu/.