Hrachová kaše

hrachova-kase.jpg

 

Suroviny

500 g sušeného hrachu
sušená majoránka
česnek
sůl
pepř
olej
3 větší cibule

 

Postup

Hrách namočíme do studené vody, nejlépe přes noc, ale v případě nouze postačí i 2-3 hodiny. Poté vodu slijeme, přilijeme čerstvou a v té hrách uvaříme doměkka (30-45 minut).
Zatímco se vaří hrách, oloupeme a pokrájíme cibuli a osmažíme ji na oleji dozlatova.
Část vody z uvařeného hrachu slijeme a necháme ji stranou pro případné pozdější ředění. K hrachu přidáme prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř a rozmixujeme dohladka. Podle potřeby přiléváme vodu, aby kaše získala požadovanou hustotu. Kaši servírujeme ozdobenou osmaženou cibulkou jako samostatné jídlo nebo přílohu k tradičním i méně tradičním jídlům (uzenina, vajíčko, kyselá okurka, marinované tofu…).

 

Poznámky

Nedávno jsem objevila kombinaci hrachová kaše + sterilovaná červená řepa, je to vynikající, vyzkoušejte.
Obvyklá česká kombinace luštěninová kaše + uzenina + vajíčko je pro organismus příliš těžká a obsahuje příliš mnoho bílkovin pro trávení. Mnohem lepší by bylo servírovat luštěniny jako jediný zdroj bílkovin a přidat k nim zeleninu (čerstvou nebo nakládanou) a případně pro velké jedlíky nějaký zdroj škrobů (např. rýži, jak se můžeme inspirovat i Indů).
 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *