Suroviny
1 hrnek pohanky – kroupy
1 plechovka fazolí v červené omáčce (baked beans)
1 cibule
1 stroužek česneku
olej
1 lžička oregana
1 lžička bazalky
sůl
pepř
Postup
Na trošce oleje zpěníme drobně nakrájenou cibuli a plátky česneku. Přisypeme propláchnutou pohanku a zalijeme jeden a půl násobkem vody (1.5 hrnku). Vlijeme fazole i s omáčkou, osolíme, přidáme bazalku a oregano a přivedeme k varu. Poté přiklopíme pokličkou, stáhneme z plotny a necháme 20 minut dojít. Nakonec podle potřeby dosolíme a ochutíme čerstvě namletým pepřem a nasekanou bazalkou.
Poznámky
Pohanku není třeba vařit, v kvalitním silnostěnném hrnci během 20 minut změkne. Případně ji můžeme zabalit do peřin.
Fazole v plechovce jsou rychlejší variantou. Můžeme použít i hrnek uvařených bílých fazolí a přidat sekaná rajčata, protlak nebo kečup.