Suroviny
1 hrnek hnědé čočky
2 malé mrkve
1 cibule
asi 100 g listového špenátu
olej
římský kmín
koriandr
zázvor (nejlépe čerstvý, pokrájený nadrobno, příp. sušený)
špetka chilli
sůl
pepř
Postup
Čočku si předem (alespoň dvě hodiny, lépe den předem) namočíme.
Na oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme římský kmín, chilli a zázvor a necháme koření rozvonět, poté přisypeme nahrubo nastrouhané mrkve a chvilku restujeme. Slijeme čočku a přidáme ji ke směsi. Zalijeme vodou asi 1 cm nad čočku a vaříme do změknutí (20-25 minut).
Ke konci vaření přimícháme listový špenát, sůl a pepř a krátce povaříme, případně dokořeníme dle chuti. Na závěr můžeme zjemnit dvěma lžícemi smetany nebo kokosového mléka.
Poznámky
Místo špenátu je možné použít mangold nebo listy červené řepy. Případně je možné použít kvalitní sekaný mražený špenát.