Suroviny
3 lžíce oleje
1 lžička římského kmínu
1 lžička černého hořčičného semínka
1 lžička najemno nastrouhaného zázvoru
2 stroužky česneku
kousek červené chilli papričky
chilli koření dle chuti
½ lžičky mletého koriandru
2 hrnky na kostky nakrájené dýně
1 hrnek červené čočky
sůl
1 lžička garam masala
citronová šťáva (podle chuti, asi 3 lžíce)
jemně nasekaný koriandr
Postup
Římský kmín, hořčičné semínko a chilli papričku nasypeme do rozehřátého oleje a půl minuty opékáme. Poté přidáme nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek a opékáme ještě asi minutu. Takto připravený základ (nazývaný v Indii tadka nebo tarka) zasypeme propláchnutou čočkou a dýní a zalijeme vodou tak, aby sahala asi 1 cm nad tyto suroviny. Přidáme mletý koriandr a sůl a mleté chilli koření podle chuti. Za občasného zamíchání vaříme na nejmenším plameni 20-30 minut, až než dýně i čočka změknou a vytvoří hustou kaši. Podle potřeby doléváme další vodu. Na závěr dochutíme garam masala kořením, citronovou šťávou a nasekaným koriandrem. Podáváme s rýží.
Poznámky
Inspirovala jsem se obědovým talířem své indické kolegyně. Jen jsem ubrala chilli papričky i chilli prášek, originální indická jídla jsou oproti našim opravdu velmi ostrá.