Suroviny
4 lžíce oleje
2 cibule (jemně nasekané)
1 velký stroužek česneku (jemně nasekaný)
½ lžičky celého římského kmínu
½ lžičky mletého římského kmínu
2 lžičky kari
1 lžička mletého koriandru
½ lžičky mleté skořice
5 hřebíčků
300 g červené čočky
zeleninový vývar nebo voda
1 bobkový list
sůl
pepř
120 g rajského protlaku
Postup
Čočku přebereme, a pokud máme čas, na deset minut ji namočíme do studené vody.
Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém osmažíme cibuli. Asi po dvou minutách přidáme prolisovaný česnek a celý římský kmín. Když cibule zesklovatí, přidáme kari, mletý římský kmín a koriandr a restujeme, až než bude cibule zlatavá. Přidáme skořici, hřebíčky a čočku. Vše krátce osmahneme, zalijme vývarem nebo vodou tak, aby tekutina sahala asi 1 cm nad čočku. Přidáme bobkový list, špetku pepře a asi ½ lžičky soli. Přivedeme k varu a za občasného zamíchání vaříme asi 15 minut. Poté přidáme rajský protlak a ještě 5 min povaříme. Podle potřeby můžeme doředit vodou. Když je čočka měkká a většina tekutiny vyvařená, vyjmeme hřebíčky a bobkový list. Dosolíme dle chuti. Podáváme s pečivem nebo rýží.
Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém osmažíme cibuli. Asi po dvou minutách přidáme prolisovaný česnek a celý římský kmín. Když cibule zesklovatí, přidáme kari, mletý římský kmín a koriandr a restujeme, až než bude cibule zlatavá. Přidáme skořici, hřebíčky a čočku. Vše krátce osmahneme, zalijme vývarem nebo vodou tak, aby tekutina sahala asi 1 cm nad čočku. Přidáme bobkový list, špetku pepře a asi ½ lžičky soli. Přivedeme k varu a za občasného zamíchání vaříme asi 15 minut. Poté přidáme rajský protlak a ještě 5 min povaříme. Podle potřeby můžeme doředit vodou. Když je čočka měkká a většina tekutiny vyvařená, vyjmeme hřebíčky a bobkový list. Dosolíme dle chuti. Podáváme s pečivem nebo rýží.
Poznámky
Zdroj receptu: www.zdraverecepty.cz (upraveno).