Čočkové ragú

cockove-ragu.jpg

 

Suroviny

500 g čočky
2 velké cibule
olej
2 špekáčky (bezlepkové) nebo pro vegany balíček tempehu
400 g sekaných rajčat v konzervě
1 malý rajčatový protlak
400 g míchané mražené zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice)
400 g dýně hokkaidó nakrájené na kostičky
3 stroužky česneku
2 bobkové listy
sůl
pepř
cukr

 

Postup

Čočku přebereme a namočíme do studené vody, alespoň na tři hodiny, nejlépe ale přes noc.
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájené špekáčky (nebo tempeh) a restujeme, až špekáčky pustí šťávu a cibulka chytne zlatavou barvu. Poté přidáme všechnu zeleninu, protlak, přisypeme slitou čočku a zalijeme takovým množstvím vody, aby sahala těsně nad čočku. Do vody vložíme bobkový list, přidáme prolisovaný česnek a osolíme. Přivedeme k varu a pod pokličkou dusíme doměkka (pokud byla čočka dostatečně namočená, bude stačit asi 20 minut). Občas zamícháme a podle potřeby přilijeme trochu vody. Na závěr dochutíme solí, pepřem a případně špetkou cukru. Podáváme posypané čerstvými bylinkami (bazalkou, petrželkou).

 

Poznámky

Inspirovala jsem se na www.toprecepty.cz receptem na čočkové ragú od uživatelky andrea 1974.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *