Suroviny
500 g čočky
2 velké cibule
olej
2 špekáčky (bezlepkové) nebo pro vegany balíček tempehu
400 g sekaných rajčat v konzervě
1 malý rajčatový protlak
400 g míchané mražené zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice)
400 g dýně hokkaidó nakrájené na kostičky
3 stroužky česneku
2 bobkové listy
sůl
pepř
cukr
Postup
Čočku přebereme a namočíme do studené vody, alespoň na tři hodiny, nejlépe ale přes noc.
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájené špekáčky (nebo tempeh) a restujeme, až špekáčky pustí šťávu a cibulka chytne zlatavou barvu. Poté přidáme všechnu zeleninu, protlak, přisypeme slitou čočku a zalijeme takovým množstvím vody, aby sahala těsně nad čočku. Do vody vložíme bobkový list, přidáme prolisovaný česnek a osolíme. Přivedeme k varu a pod pokličkou dusíme doměkka (pokud byla čočka dostatečně namočená, bude stačit asi 20 minut). Občas zamícháme a podle potřeby přilijeme trochu vody. Na závěr dochutíme solí, pepřem a případně špetkou cukru. Podáváme posypané čerstvými bylinkami (bazalkou, petrželkou).
Poznámky
Inspirovala jsem se na www.toprecepty.cz receptem na čočkové ragú od uživatelky andrea 1974.