Suroviny
- 1 kg brambor
- 4 bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
- 12 kuliček černého pepře
- 200 ml rostlinného mléka nebo smetany
- 3 lžíce bezlepkové mouky na zahuštění (používám Doves Farm Freee bílá bez lepku)
- sůl (může být černá sůl, která intenzivně voní po vajíčkách)
- svazek kopru
- ocet
- cukr
Postup
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a zalijeme vodou tak, aby sahala asi 5 cm nad brambory. Přidáme všechno koření (dávám ho vyvařit do vajíčka na louhování čaje), osolíme a vaříme asi 15 min, až jsou brambory téměř měkké. Vyndáme koření a omáčku zahustíme moukou rozmíchanou v rostlinném mléce nebo smetaně. Dosolíme a podle chuti ochutíme octem a cukrem. Na závěr vmícháme drobně nasekaný kopr.
Poznámky
Tradiční český pokrm, upravený do bezlepkovo-veganské podoby. Na klasickou koprovku s knedlíkem a masem mě nikdy neužilo, ale na této si vždy ráda pochutnám.