Suroviny
- 5 středně velkých brambor
- olej
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička černého hořčičného semínka
- 2 lžičky jemně nastrouhaného zázvoru
- 1 stroužek česneku (lze vynechat)
- 10 kari lístků (lze vynechat)
- zelená chilli paprička (množství podle chuti a pálivosti)
- 3 velké cibule
- 1/3 lžičky kurkumy
- sůl
- ½ lžičky cukru
- citronová šťáva (asi 1 lžíce)
- čerstvý koriandr
Postup
Brambory uvaříme ve slupce a po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme do něj římský kmín a hořčičné semínko a restujeme asi 45 sekund, až začnou semínka praskat. Poté přidáme nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek a restujeme přibližně další minutu. Dále přisypeme kari lístky a drobně nakrájenou chilli papričku a restujeme ještě asi minutu. Všechny suroviny by se měly rozvonět, ale nesmí se připálit. Poté přidáme cibuli nakrájenou na delší tenké proužky a smažíme, až zprůhlední a začne chytat první zlatavý nádech. Zasypeme kurkumou, solí a cukrem a vmícháme nakrájené brambory, citronovou šťávu a drobně nasekaný koriandr. Podle potřeby přilijeme trochu vody a mícháme, až se vše spojí a prohřeje. Část brambor by se měla rozpadnout a vytvořit jemnou kaši, část by měla zůstat vcelku. Podáváme s chlebovými plackami nebo s rýží.
Poznámky
Brambory jsou v Indii považovány za zeleninu a používají se nikoli jako příloha, ale jako součást hlavních chodů. Tento jednoduchý bramborový pokrm slouží obvykle jako náplň placek z rýžové mouky (dosa), ale je výborný i s rýží nebo dalšími druhy chlebových placek.
Indická hostina – Aloo masala, Dal tadka, rýže basmati a chlebová placka z cizrnové mouky cheela