Suroviny
- 1 hrnek dlouhozrnné rýže
- olej
- 1 cibule
- 1/3 lžičky kurkumy
- kousek celé skořice
- 3 hřebíčky
- sůl
- pepř
- rozinky
Postup
Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a orestujeme na oleji do zesklovatění. Přidáme skořici a hřebíčky a krátce orestujeme, až se rozvoní. Poté přisypeme propláchnutou rýži a dále restujeme, až většina zrníček zprůhlední. Poté přidáme kurkumu, promícháme a zalijeme 1,5 hrnkem vody. Osolíme, opepříme, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Poté stáhneme plamen na minimum a bez odkrývání necháme dusit, až než zůstane voda jen těsně nad rýži. V tu chvíli vmícháme rozinky, znovu přikryjeme a dále dusíme. Celková doba vaření by měla být 17 minut. Následně vypneme plotýnku a rýži necháme pod pokličkou ještě 5 minut dojít. Nakonec vyndáme hřebíček a skořici a lehce provzdušníme vidličkou. Podáváme jako přílohu k exotickým pokrmům.
Poznámky
Zdroj receptu: kombinace několika receptů z internetu.