Suroviny
- 1 hrnek kulatozrnné rýže na rizoto
- 3 hrnky zeleninového vývaru
- 200 g mraženého hrášku
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- olej
- sůl
- pepř
- čerstvá zelená petrželka
Postup
Nejdříve si připravíme vývar (stačí z kostky, lepší je ale domácí) a udržujeme ho horký.
Hrášek rozmrazíme, ale nevaříme.
Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli, v polovině restování přidáme tenké plátky česneku. Ve chvíli, kdy se česnek rozvoní, přisypeme suchou, neopranou rýži a dále restujeme, až zrníčka rýže zprůhlední (asi 3-5 minut). Poté přilijeme půl hrnečku vývaru a za stálého míchání necháme vyvařit a vsáknout do rýže. Poté ihned přilijeme další vývar, aby rýže zcela nevyschla. Zopakujeme ještě dvakrát, pak zalijeme zbytkem vývaru, přiklopíme pokličkou a necháme vařit na mírném plameni. Pět minut před dovařením přidáme hrášek. Celková doba varu by měla být cca 15-20 minut, rizoto by mělo získat krémovou konzistenci, ale rýže by neměla být rozvařená. Na závěr vmícháme nasekanou petrželku a dochutíme pepřem a solí podle chuti.
Poznámky
Zdroj receptu: inspirace na www.toprecepty.cz receptem na Benátské risi e bisi od uživatelky Eliza.