Suroviny
- 1 cibule
- olej
- červená kari pasta – množství dle chuti a její síly, dávám asi 2 lžíce
- 1 hrnek rýže (nejlépe kulatozrnné na rizoto)
- 2-3 hrnky zeleninového vývaru (nebo vody)
- 150 ml kokosového mléka
- cca 400 g očištěné a na kostičky nakrájené dýně hokkaidó
- sůl
Postup
Ohřejeme si zeleninový vývar nebo vodu a udržujeme ho horký.
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme kari pastu a necháme ji rozpustit. Poté přisypeme rýži (nepromýváme, aby si ponechala co nejvíc škrobu) a krátce ji orestujeme. Přilijeme třetinu hrnku horkého vývaru a za stálého míchání necháme odpařit. To zopakujeme ještě dvakrát. Poté přidáme na kostičky nakrájenou dýni, celý hrnek vývaru a kokosové mléko, osolíme, přiklopíme pokličkou a dusíme, až se tekutina vypaří. Je-li rýže ještě tvrdá, přilijeme podle potřeby další vývar. Vaříme, až je rizoto krémové, dýně měkká a rýže měkká, ale nerozvařená. Podáváme ozdobené zelenou bylinkou, bazalkou nebo petrželkou.
Poznámky
Pro někoho možná neobvyklá kombinace, ale u nás je to jedna z nejoblíbenějších. Původní recept vznikl zcela náhodou a od té doby se k němu pravidelně vracím.