Curd rice (indická jogurtová rýže s okurkou)

Suroviny

  • 150 g rýže v suchém stavu
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička černého hořčičného semínka
  • kousek červené chilli papričky
  • kousek čerstvého zázvoru (asi 2 cm)
  • 10 kari lístků
  • čerstvý koriandr
  • sůl
  • rostlinný jogurt (alespoň 250 g)
  • 1 okurka
  • kapka citronové šťávy

 

Postup

Rýži propláchneme a v 1.5 násobku vody uvaříme doměkka. Uvařenou ji necháme mírně vychladnout, promícháme s jogurtem a necháme 10 minut odstát.

Mezitím rozehřejeme olej a asi minutu smažíme hořčičné semínko, až se rozvoní a začne praskat. Poté přidáme nastrouhaný zázvor a chilli papričku a společně opékáme, až začne zázvor vonět. Dále přidáme kari lístky a nastrouhanou okurku, vmícháme rýži, osolíme a společně prohřejeme. Dochutíme několika kapkami citronové šťávy, posypeme čerstvým koriandrem a ihned podáváme.

 

Poznámky

Jogurtová rýže je skvělým osvěžením v parných letních dnech.

Toto jednoduché, voňavé a opravdu výborné jídlo jsem odkoukala od kolegů z Indie. Vyzkoušela jsem ho se sojovým jogurtem a na radu Indů lehce dokyselila citronovou šťávou, aby se výsledná chuť přiblížila originálu s pravým jogurtem. Indové jedí takto upravenou rýži se sladkokyselým čatní, mně chutnala i samotná.

Pokud rýže vypije všechen jogurt, přidáme, případně naředíme rostlinným mlékem, aby měl pokrm řidší krémovou konzistenci.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *