Suroviny
- 150 g rýže v suchém stavu
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička černého hořčičného semínka
- kousek červené chilli papričky
- kousek čerstvého zázvoru (asi 2 cm)
- 10 kari lístků
- čerstvý koriandr
- sůl
- rostlinný jogurt (alespoň 250 g)
- 1 okurka
- kapka citronové šťávy
Postup
Rýži propláchneme a v 1.5 násobku vody uvaříme doměkka. Uvařenou ji necháme mírně vychladnout, promícháme s jogurtem a necháme 10 minut odstát.
Mezitím rozehřejeme olej a asi minutu smažíme hořčičné semínko, až se rozvoní a začne praskat. Poté přidáme nastrouhaný zázvor a chilli papričku a společně opékáme, až začne zázvor vonět. Dále přidáme kari lístky a nastrouhanou okurku, vmícháme rýži, osolíme a společně prohřejeme. Dochutíme několika kapkami citronové šťávy, posypeme čerstvým koriandrem a ihned podáváme.
Poznámky
Jogurtová rýže je skvělým osvěžením v parných letních dnech.
Toto jednoduché, voňavé a opravdu výborné jídlo jsem odkoukala od kolegů z Indie. Vyzkoušela jsem ho se sojovým jogurtem a na radu Indů lehce dokyselila citronovou šťávou, aby se výsledná chuť přiblížila originálu s pravým jogurtem. Indové jedí takto upravenou rýži se sladkokyselým čatní, mně chutnala i samotná.
Pokud rýže vypije všechen jogurt, přidáme, případně naředíme rostlinným mlékem, aby měl pokrm řidší krémovou konzistenci.