Suroviny
- 1 hrnek rýže
- 1.5 hrnku vody
- sůl
- 2 lžíce arašídů
- 2 lžíce kešu oříšků
- 4 lžíce oleje
- 1 rovná lžička černého hořčičného semínka
- 1 rovná lžička římského kmínu
- kousek červené chilli papričky
- 10 kari lístků
- 1/3 lžičky kurkumy
- podle chuti práškové chilli koření
- citronová šťáva dle chuti (asi z poloviny až celého citronu)
Postup
Propláchnutou rýži uvaříme v osolené vodě doměkka, provzdušníme vidličkou a necháme trochu vychladnout.
Arašídy a kešu oříšky opražíme nasucho na pánvi, až začnou zlátnout, a odložíme stranou.
Do rozehřátého oleje nasypeme hořčičné semínko a římský kmín a smažíme asi 30 sekund, až se koření rozvoní a začne praskat. Poté přidáme chilli papričku a kari lístky a smažíme dalších 15–30 sekund. Dále přidáme kurkumu, chilli koření, promícháme a stáhneme z plotýnky. Přilijeme citronovou šťávu a připravenou směs vmícháme spolu s ořechy do uvařené rýže. Důkladně promícháme, aby se všechna zrnka rýže obarvila, prohřejeme a ihned podáváme.
Poznámky
Tento velmi jednoduchý a rychlý recept pochází z jižní Indie. Kari lístky se u nás obtížněji shánějí, ale dají se objednat na internetu a určitě je doporučuji nevynechávat, dodávají rýži nezaměnitelnou chuť i vůni. Rýži je lepší dostatečně osolit hned na začátku při vaření, v hotovém jídle už se sůl hůř rozpouští. Množství citronové šťávy záleží na individuální chuti, ale doporučuji nešetřit, výsledná chuť by měla být opravdu citronová.