Suroviny
- 1 lžíce arašídového nebo sezamového oleje
- 2 lžíce arašídů
- ½ pórku
- ¼ hlávky bílého zelí
- 3 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička strouhaného zázvoru (nebo ½ lžičky sušeného)
- 1 hrnek rýže
- 1.5 hrnku vody
- sůl
Postup
Rýži uvaříme, jak jsme zvyklí. Já obvykle propláchnutou rýži zaliji 1.5 násobkem vody, osolím, přivedu k varu, stáhnu plotýnku na nejnižší stupeň a pod pokličkou dusím 15 minut.
V hlubším hrnci rozpálíme olej a krátce na něm orestujeme arašídy. Přidáme na nudličky nakrájený pórek a asi 3 minuty opékáme. Poté přidáme nastrouhaný zázvor a drobně nakrájené zelí, podlijeme několika lžícemi vody a sojovou omáčkou a pod pokličkou dusíme 10-15 minut (záleží, jak má kdo rád zelí křupavé). Poté vmícháme uvařenou rýži, dochutíme sojovou omáčkou nebo solí a necháme 5 minut pod pokličkou dojít, aby se propojily chutě. Poté ihned servírujeme, nejlépe ozdobené čerstvým pórkem a sekanými arašídy.
Poznámky
Čínoto vzniklo jako momentální nápad, když se mi nechtělo servírovat tuto jednoduchou „čínu“ jen tak s rýží. Výsledek je skvěle vláčný.