Čínoto

Suroviny

  • 1 lžíce arašídového nebo sezamového oleje
  • 2 lžíce arašídů
  • ½ pórku
  • ¼ hlávky bílého zelí
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička strouhaného zázvoru (nebo ½ lžičky sušeného)
  • 1 hrnek rýže
  • 1.5 hrnku vody
  • sůl

 

Postup

Rýži uvaříme, jak jsme zvyklí. Já obvykle propláchnutou rýži zaliji 1.5 násobkem vody, osolím, přivedu k varu, stáhnu plotýnku na nejnižší stupeň a pod pokličkou dusím 15 minut.

V hlubším hrnci rozpálíme olej a krátce na něm orestujeme arašídy. Přidáme na nudličky nakrájený pórek a asi 3 minuty opékáme. Poté přidáme nastrouhaný zázvor a drobně nakrájené zelí, podlijeme několika lžícemi vody a sojovou omáčkou a pod pokličkou dusíme 10-15 minut (záleží, jak má kdo rád zelí křupavé). Poté vmícháme uvařenou rýži, dochutíme sojovou omáčkou nebo solí a necháme 5 minut pod pokličkou dojít, aby se propojily chutě. Poté ihned servírujeme, nejlépe ozdobené čerstvým pórkem a sekanými arašídy.

 

Poznámky

Čínoto vzniklo jako momentální nápad, když se mi nechtělo servírovat tuto jednoduchou „čínu“ jen tak s rýží. Výsledek je skvěle vláčný.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *