Suroviny
- 1 balení sojových nudliček
- voda, sůl a polévkové bylinky nebo zeleninový vývar
- 2 větší cibule
- 1 stroužek česneku
- olej
- 200 ml vody
- 100-150 ml kečupu
- 3 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce worcesteru
- 1 kávová lžička jablečného octa
- 1 kávová lžička cukru
- 1 kávová lžička bezlepkové mouky nebo škrobu na zahuštění
- sůl
- pepř
Postup
Sojové nudličky vsypeme do 1 l vroucí osolené vody s přídavkem bylinek, případně zeleninového vývaru. Povaříme za občasného zamíchání 15 minut. Necháme vychladnout ve vývaru, poté slijeme a přebytečnou vodu vymačkáme.
Cibule oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Rozpálíme olej, přidáme cibuli a za občasného míchání restujeme doměkka (asi 20 minut). Přidáme prolisovaný česnek, krátce orestujeme a podlijeme 200 ml vody. Přidáme kečup, sojovou omáčku, worcester, ocet a cukr, promícháme a přivedeme k varu. Vmícháme uvařené sojové nudličky a společně povaříme asi 10 minut, aby se propojily chutě. Dosolíme a dopepříme dle potřeby. Kdo má raději hustší omáčky, může zahustit lžičkou mouky nebo škrobu rozmíchaného v trošce vody.
Podáváme s rýží nebo vařenými brambory.
Poznámky
Když jsem byla malá, vařívali jsme doma kuře po kanadsku. Jako děti jsme se sestrou měly z celého jídla nejraději omáčku. Poté, co jsem přestala jíst maso, jsem se rozhodla oblíbený recept předělat do veganské a bezlepkové podoby.