Suroviny
- 1 balení sojových plátků
- voda, sůl a zelené bylinky (nebo kostka zeleninového bujonu)
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce sladkého kečupu
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 2 špetky chilli koření nebo 1 lžíce sladké chilli omáčky
- ½ lžičky sušeného zázvoru nebo 1 lžíce čerstvého jemně nastrouhaného
- ½ lžičky provensálských bylinek
Postup
Sojové plátky 10 minut povaříme v osolené vodě ochucené směsí bylinek (používám sušený libeček, celerovou nať a petrželku) nebo kostkou zeleninového bujonu. Poté plátky slijeme a přebytečnou vodu z nich vymačkáme.
Z oleje, kečupu, sojové omáčky, medu a koření umícháme marinádu. Vmícháme do ní uvařené sojové plátky, podle potřeby naředíme troškou schovaného vývaru a necháme v chladu alespoň dvě hodiny marinovat. Poté společně prohřejeme, buď na pánvičce, nebo v hrnci pod pokličkou a můžeme servírovat.
Poznámky
Místo sojových plátků můžete použít i nudličky nebo kostky.
Pokud jste omáčkoví, můžete marinádu připravit z dvojnásobné dávky a zbylým výpekem pak plátky polít.
Podávala jsem se šouletem z pohanky a půleného hrachu.