Suroviny
- 1 menší cibule
- 1 mrkev
- plátek celeru
- ½ petržele
- kousek kapusty (může být i růžičková)
- několik růžiček květáku
- kousek kedlubny
- zelený hrášek
- kukuřice
- sůl
- 3 kuličky černého pepře
- bezlepková písmenka (nebo nudle) do polévky
- zelená petrželka
Postup
Veškerou zeleninu očistíme a pokrájíme na drobnější kousky. Cibuli jen oloupeme a přepůlíme. Zeleninu s cibulí zalijeme dvěla litry vody, mírně osolíme, přidáme celé kuličky pepře, přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme asi 20 minut, až je všechna zelenina měkká.
Mezitím si ve zvláštním hrnci připravíme zavářku – nudle nebo písmenka. Vsypeme je do vroucí osolené vody a za občasného zamíchání vaříme doměkka (dle návodu od výrobce, nudlím obvykle stačí několik minut, písmenka je nutné vařit delší dobu).
Poté vyndáme z vývaru kuličky pepře a cibuli, přidáme scezené nudle nebo písmenka, nasekanou čerstvou petrželku a podle potřeby dosolíme.
Poznámky
Zeleninu nemusíme do polévky přidávat všechnu, ale vždy je lepší nakombinovat více druhů. Opatrně jen s množstvím mrkve a kukuřice, aby polévka nebyla příliš sladká.
Zavářka (nudle, hvězdičky, písmenka) se vaří zvlášť proto, aby zeleninový vývar zůstal čirý. Občas, obzvlášť pokud pospíchám, vařím zavářku rovnou ve vývaru.
Jako zavářka se mi nejvíce osvědčila bezlepková písmenka od firmy Sam Mills, případně od firmy Seitz. Písmenka změknou po delší době vaření (asi 10 minut). Do druhého dne (pokud polévka vydrží) víc jak zdvojnásobí svůj objem.