Suroviny
- 400 g mraženého špenátu
- 1 velká cibule
- olej
- 1 kostka zeleninového bujonu
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- ½ lžičky muškátového oříšku
- 2-3 lžíce bezlepkové mouky na zahuštění
- 100 ml rostlinné smetany
Postup
Cibuli pokrájíme nadrobno a orestujeme na oleji. Zalijeme 1 l vroucí vody a přidáme špenát (dávám rovnou zmražený), kostku bujonu a prolisovaný česnek. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přivedeme k varu a za občasného zamíchání asi 5 minut povaříme. Mouku rozmícháme v trošce studené vody, přilijeme k polévce a povaříme. Na závěr zjemníme smetanou a dochutíme solí a případně pepřem.
Poznámky
Špenát nejraději používám sekaný, je kvalitnější než špenátový protlak.