Selská bramboračka

 

Suroviny

  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 4 brambory
  • 2 menší mrkve
  • kousek celeru
  • asi 15 cm pórku
  • 1 malá petržel
  • několik růžiček květáku
  • několik růžiček brokolice
  • několik kuliček růžičkové kapusty
  • hrst mraženého hrášku
  • hrst zelených fazolek
  • hrst sušených lesních hub (předem namočených na alespoň 2 hod)
  • 3 stroužky česneku
  • polévkové bylinky – libeček, celerová nať, petrželka
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • na zahuštění 2 lžíce bezlepkové mouky nebo krupice (použila jsem kukuřičnou krupici)
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá zelená petrželka

Postup

Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme všechnu zeleninu pokrájenou na drobné kousky a houby a zalijeme vodou tak, aby sahala asi 1 cm nad zeleninu. Přidáme prolisovaný česnek, polévkové bylinky, kmín, majoránku a sůl. Přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut, až je všechna zelenina měkká. Zahustíme moukou nebo krupicí rozmíchanou v trošce studené vody a ještě asi 5 minut povaříme. Dochutíme solí, pepřem a čerstvou petrželkou.

Poznámky

Tradiční recept české kuchyně a jedna z mých nejzamilovanějších polévek. Zeleninu je možné obměňovat podle chuti a stavu zásob, je možné si pomoct i mraženou polévkovou směsí.

Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *