Suroviny
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 4 brambory
- 2 menší mrkve
- kousek celeru
- asi 15 cm pórku
- 1 malá petržel
- několik růžiček květáku
- několik růžiček brokolice
- několik kuliček růžičkové kapusty
- hrst mraženého hrášku
- hrst zelených fazolek
- hrst sušených lesních hub (předem namočených na alespoň 2 hod)
- 3 stroužky česneku
- polévkové bylinky – libeček, celerová nať, petrželka
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička majoránky
- na zahuštění 2 lžíce bezlepkové mouky nebo krupice (použila jsem kukuřičnou krupici)
- sůl
- pepř
- čerstvá zelená petrželka
Postup
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme všechnu zeleninu pokrájenou na drobné kousky a houby a zalijeme vodou tak, aby sahala asi 1 cm nad zeleninu. Přidáme prolisovaný česnek, polévkové bylinky, kmín, majoránku a sůl. Přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut, až je všechna zelenina měkká. Zahustíme moukou nebo krupicí rozmíchanou v trošce studené vody a ještě asi 5 minut povaříme. Dochutíme solí, pepřem a čerstvou petrželkou.
Poznámky
Tradiční recept české kuchyně a jedna z mých nejzamilovanějších polévek. Zeleninu je možné obměňovat podle chuti a stavu zásob, je možné si pomoct i mraženou polévkovou směsí.